Wystawa fotografii cyfrowej na żywo
19 listopada 2012, 11:57Sony zorganizowało pierwszą na świecie wystawę fotografii cyfrowej, którą aktualizowano w czasie rzeczywistym. Firma nawiązała współpracę z 3 fotografami - Lee Stricklandem z Londynu, Williamem Danielsem z Paryża i Paulem Sullivanem z Berlina. Panów wyposażono w aparaty NEX-5R z Wi-Fi i wysłano w teren z misją uchwycenia światła w ich miastach.
![](/media/lib/14/1188669654_548339-7fafff870ff5937d405096e02b4ee254.jpeg)
Zawody wąsatych i brodatych
1 września 2007, 17:53W Brighton w Wielkiej Brytanii rozpoczęły się Światowe Mistrzostwa Brody i Wąsów. Biorą w nich udział zawodnicy z wielu krajów, w tym z USA i Niemiec.
![](/media/lib/398/n-gofry-4af45a2ddce33215755264972d352a87.jpg)
Belgijskie gofry (i nie tylko) z owadzim tłuszczem zamiast masła
21 kwietnia 2020, 10:20Być może już wkrótce belgijskie gofry staną się bardziej przyjazne dla środowiska. A wszystko za sprawą naukowców z Uniwersytetu w Gandawie, którzy eksperymentują z tłuszczem z larw owadów i zastępują nim część masła w gofrach, ciastkach i ciastach. Jak podkreślają, to lepsze rozwiązanie niż wykorzystanie nabiału.
![](/media/lib/231/n-s.-islandicus-942241661b64cd40be3b75087aee72ae.jpg)
Lipidy z ekstremofili w liposomach do dostarczania leków
5 listopada 2015, 14:20Duński zespół jako pierwszy wykazał, że archeony Sulfolobus islandicus, które zamieszkują kwaśne wulkaniczne źródła geotermalne, można wykorzystać do dostarczania leków w ludzkim organizmie.
![](/media/lib/262/n-bodzce-z-eksperymentu-ceece82558763c9e7ec5adb32cfab642.jpg)
Dla szympansów pośladki tak samo ważne jak dla ludzi twarze
12 grudnia 2016, 17:49Zdolność szybkiego wzajemnego rozpoznawania jest bardzo istotna dla zwierząt społecznych. Ludzie robią to na podstawie twarzy. Choć dla szympansów twarz też jest ważna, najnowsze badanie neuropsycholog Mariski Kret z Uniwersytetu w Lejdzie pokazuje, że naczelne te rozpoznają swoich pobratymców głównie po pośladkach.
![](/media/lib/62/sushi-d3c4571a4738214f5971fd6cfe507b54.jpg)
Genetyka sushi
9 kwietnia 2010, 08:43Dzięki jedzeniu sushi bakterie zamieszkujące ludzki przewód pokarmowy nabywają geny kodujące enzym rozkładający twarde ściany komórek glonów. Wygląda więc na to, że pokarmy rzeczywiście nas w jakiś sposób definiują, a na pewno ujawniają umiejętności współpracujących z nami mikrobów.
![](/media/lib/112/n-frytki-12eb402df86799c5845b02312c001259.jpg)
Waga, mózg i reklama jedzenia
30 listopada 2012, 11:32Wiele wskazuje na to, że otyłe dzieci są bardziej podatne na reklamę żywności.
![Wzorzec kilograma](/media/lib/14/1189758743_057258-36ef61391353e0fd6d4a775484cb4186.jpeg)
Kilogram nadal traci na wadze
13 września 2007, 09:40Zmniejsza się waga wzorca kilograma, przechowywanego w Międzynarodowym Biurze Miar w Sèvres pod Paryżem. Walec wykonany w 1889 roku ze stopu dwóch metali (90% stanowi platyna, 10% iryd) waży o 50 mikrogramów mniej niż kopie oryginału.
![](/media/lib/401/n-poszukiwanie-ac4f95918beca56f1f99a52f1905fdb5.jpg)
Pies potrafi wykryć nawet jedną miliardową łyżeczki (5 pL) benzyny
13 maja 2020, 10:28Wytresowane psy potrafią wykryć akceleranty pożarowe, np. benzynę, w tak małych ilościach jak jedna miliardowa łyżeczki do herbaty. Chemikom z Uniwersytetu Alberty zależało na oszacowaniu granic czułości psiego nosa w odniesieniu do płynów łatwopalnych.
![](/media/lib/135/n-otylosc-af6456a505a7f8e04832c4dcad6f4bbf.jpg)
Przerost serca występuje już u 8-letnich otyłych dzieci
18 listopada 2015, 17:56Badania obrazowe otyłych dzieci, z których część miała zaledwie 8 lat, pokazały, że występują u nich nieprawidłowości dot. budowy mięśnia sercowego/objawy choroby serca.